Een nieuwe richting in 2024

Voor komend seizoen zal mijn focus gaan liggen op de halve afstand. Ik zal hierin uitkomen bij de Pro´s. Iets waar ik veel zin in heb maar ook spannend vind. Helaas ging zoals bekend mijn Pro debuut niet door dus die moet ik nog even uitstellen tot 2024. Het is jammer dat ik de gehoopte inzichten niet heb kunnen opdoen. Ik wilde de race doen om te kijken waar ik op dit moment sta. Ik moet het dus doen met een inschatting.

De afgelopen weken heb ik nagedacht over hoe ik mijn sport wil voortzetten. Hoe kan ik er voor zorgen dat ik nog een stap ga maken, hoe kan ik mijn leven nog meer in het teken zetten van de sport? Dat zit hem niet in alleen hard werken en trainen maar ook in een stukje financieel en met de mensen waarmee je dat doet. Weer meer gaan werken bij mijn huidige baan zie ik niet zitten dus ga ik proberen het anders aan te pakken. Maar daarover later meer.

De afgelopen jaren met focus op de korte afstanden heb ik samen met Armand van der Smissen vanuit een diep dal een mooie stap kunnen maken en resultaten gehaald waar ik misschien op had gehoopt dat ik het kon maar zeker niet zomaar had verwacht. Seizoen 2022 met focus op ETU wedstrijden en daarmee mooie buitenlandse wedstrijden gedaan en zelfs een world cup mogen starten. uiteindelijk een 300e plek op de wereldranglijst weten te behalen. afgelopen seizoen al meer de focus op Nieuwkoop en de race in Italië die ik zou doen. Daardoor ook niet zoveel ETU races gedaan. Maar in Nederland wel (met Nieuwkoop mee gerekend) 3x een 4e plaats behaald op het NK. Van de sprint tot de halve. Het is jammer dat die medaille er niet in zat en ik kijk een beetje met gemengde gevoelens terug op de races. Bij de meeste races was het vooral het gevoel van toch eigenlijk net niet, maar er is ook echt duidelijk geworden waar ik aan zal moeten gaan werken. Maar het zijn, als ik er op terugkijk wel mooie resultaten. Daarnaast in Holten met een 17e plaats mijn best ETU resultaat ooit, en op Ibiza mijn beste Aquatlon ooit met zelfs een pr op de 5km en plaatsing voor de beachgames die helaas uiteindelijk niet doorging.

Nu ik de focus ga verleggen naar de halve merkte ik dat het tijd was voor een volgende stap. Per toeval kwam ik in contact met Marcel Gierman en zijn trainingsgroep Move the Limit. Na een aantal gesprekken en heel lang twijfelen heb ik uiteindelijk de knoop doorgehakt en zal ik het komend seizoen samen werken met Marcel. Naast halve is het wel de bedoeling nog gewoon in de competitie te blijven racen en dus ook wat korter werk mee te pakken. Goed voor de snelheid en gewoon super leuk om te doen.

Het overstappen naar een nieuwe trainer brengt natuurlijk altijd risico´s met zich mee. Je moet aan elkaar wennen, je weet niet hoe je op de schema´s reageert, maar soms is het nodig om dat risico te nemen om weer een vervolg stap te kunnen zetten. Eigenlijk ligt het helemaal niet zo in mijn aard om te doen. En dat leverde dan ook de nodige slapeloze nachten, spanning en weerstand op. Uiteindelijk heb ik mijn gevoel gevolgd. Ik kijk uit om te starten en ben benieuwd wat het komend seizoen gaat brengen. De meeste winst zit hem voor mij in het fietsen en lopen en vooral het lopen na het fietsen zal echt nog wel een stuk verbeterd moeten worden. Maar dat is een mooie uitdaging om aan te gaan.

Nu de rust is terug gekeerd is het tijd om over 2024 na te gaan denken, het bekijken van de wedstrijdkalender en weer gestructureerd gaan trainen. Een stip aan de horizon om naar toe te werken helpt daar zeker bij. Ik hoop van de winter dat naast een paar zwemwedstrijdjes ik ook snel weer aan de start kan staan van wat loopwedstrijdjes. Het zou leuk zijn als ik nog 1 of 2 crossen mee kan pakken maar dat zal de komende tijd gaan uitwijzen. Eerst het lopen maar weer goed opbouwen en de kilometers uitbreiden en het liefst zonder hamstring klachten. Op naar een mooi seizoen!

Marcel