Een weekend zon… zee en strand of in ieder geval een weekend zee en strand

Niet om te relaxen. Maar traditiegetrouw is het in het 2e weekend van januari tijd voor Egmond Pier Egmond en de Halve van Egmond. Hoewel ik eigenlijk een enorme haat liefde verhouding heb met deze race (Ik deed immers alweer voor de tweede keer mee), keek ik er wel naar uit.

Lang heb ik getwijfeld of ik mee wilde doen. Ik wist van te voren al dat ik nog zeker niet toe was aan halve marathon volle bak. Alleen de strandrace zag ik niet zitten. Afgelopen jaar was het weekend ook een beetje een teleurstelling. Ik had verwacht dat ik daar mee zou kunnen doen voor het podium maar kwam met fietsen en lopen flink te kort en werd uiteindelijk 12e. Het was mijn eerste keer dat ik mee deed en ik had er totaal niet van genoten.

Begin december besloot ik me toch in te schrijven. Omdat de wedstrijd zo dicht bij huis is doen er veel bekende mee. Ik wist zeker dat ik spijt zou krijgen als ik iedereen zou zien starten en ikzelf zou toekijken. Helaas waren de startnummers voor de halve marathon al uitverkocht. Ik wist er nog één te bemachtigen maar moest het dan wel doen met startvak groen. Normaal start ik altijd in het wedstrijd vak waar je de ruimte hebt en er geen mensen je voor de voeten lopen. Ik was dus heel benieuwd of ik aan lopen toe zou kopen of dat het meer een veredelde duurloop zou worden.

Ik had mezelf in ieder geval voor genomen dit keer van het weekend te genieten, plezier te maken en geen verwachtingen te hebben. Hoewel ik op de weg een aardige fietser ben bak ik er op het strand gewoon niet veel van. Ik had dit keer wel wat vaker op het strand gefietst. Daarnaast besloot geen illusies voor het combiklassement te hebben.

Egmond-Pier-Egmond
Het werkte wel. Na dat ik 's ochtends ook nog gewoon ben gaan zwemmen ben ik niet al te vroeg naar Egmond gegaan. Het was niet heel lekker weer immers. Ik had moeite met de waaiers (windkracht 5 noord west = Waaiers) en werd net even te vaak het mullenzand in gedrukt, en moest nog altijd wel vaak van de fiets. Maar ik ben wel gewoon door gegaan. Het ging beter dan vorig jaar. Uiteindelijk was ik 8 minuten sneller. Dat zegt dan weer niet zo veel met totaal verschillende omstandigheden. Voor wat het waard was sloot ik de dag als 13e af in het klassement en vorig jaar stond ik buiten de top 20. Dus dat was in ieder geval een flink verbetering.

beachbike

Egmond halve marathon
De volgende dag was het koud en regenachtig. Al helemaal nat kwam ik in Egmond aan. We hadden met een groepje van Hylas wel een heerlijk huisje waar we konden verzamelen. Ik besloot toch in korte broek te gaan. Dat doe ik immers altijd met een wedstrijd. Maar het was een beetje een domme keuze want ik zou immers niet volle bak lopen. Dus heb het 21km koud gehad.

Opzich heb ik lekker gelopen maar ik heb me ook soms behoorlijk geïrriteerd. De eerste 7km alleen maar mensen ingehaald maar er liep nog een enorme stoet voor me. Het strand af moest ik gewoon wandelen want ik kon er nergens langs. In de duinen liep ik meer in de berm dan op de weg (dus had weinig voordeel van het minder onverhard op het parcours). Maar mensen blijven ook gewoon onnodig links lopen. het laatste stuk ging wel iets beter maar ik had geen zin meer om nog heel veel energie erin te stoppen dus besloot gewoon steady te blijven lopen. Na de bloedweg (die ik dit keer nog vrij fris opging) nog wel iets aangezet. Qua indeling mijn beste halve marathon ook. Maar dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk. Als je met veel reserves loopt is het logisch dat je nog kunt versnellen. Ik was wel blij dat mijn benen het zo goed konden volhouden met zo weinig loop kilometers.

hmegmond2024

Uiteindelijk heb ik me toen ik de irritaties los kon laten prima vermaakt. Beetje high fiven met de kids langs de kant. De tijd viel me uiteindelijk nog best mee met 1.29.41 ging het in ieder geval heel wat sneller dan vorig jaar en liep ik voor het eerst ook een negatieve split.

Nu was dit wel een soort van extreem snelle editie met een te kort parcours en minder onverhard + een gunstige wind, dat kan volgend jaar weer heel anders zijn. Nu was de tijd niet heel snel voor mij maar voor de energie die ik erin stopte vond ik het nog best oke. Voor mezelf heb ik me gewoon aan al mijn eigen afspraken gehouden en dus is het gewoon prima. Ik wist zelfs nog te klimmen naar plek 5 in het klassement. Maar het belangrijkste was dat ik gewoon een leuk sport weekend heb gehad. Ik ben niet eens zenuwachtig geweest. En dat wil bij mij wel wat zeggen.

Dus met plezier en zonder verwachtingen komen er soms betere resultaten uit. Voor nu zorgen dat ik fysiek straks weer in staat ben om ook een snelle halve marathon te lopen. Voor nu ben ik vooral blij dat mijn lijf de halve marathon accepteerde. Op naar een mooi 2024!